Ta körkort

Körskola eller privat körning?

En väldigt vanlig fundering hos människor som ska körkort är om man ska köra privat eller om man ska köra på en körskola. Det finns många positiva fördelar med båda alternativen, men även några nackdelar som kan vara bra att ha koll på. Det vanligaste är att man gör någon form av blandning, alltså att man kör lite på körskola och den mesta delen privat. Alla har dock olika möjligheter och förutsättningar i sitt liv. Det som passar för den ena kanske inte alls passar för den andre.

Privatkörning

När du kör privat så kör du med en vän, partner eller kanske med dina föräldrar. Du går alltid inte till en trafikskola, utan använder dig av en egenutvald handledare och en egenägd bil. Fördelarna med att köra privat är många. Du har möjlighet att köra betydligt oftare och kan på så sätt få in tekniken snabbare, men det är också nästan helst gratis. Det enda du behöver betala för är avgiften för handledarutbildningen och därefter för riskettan, risktvåan och själva uppkörningsproven. Däremellan har du inga andra kostnader.

Det finns däremot en sak som kan vara negativ med att köra enbart privat. Även om din körlärare har goda kunskaper så lär de sällan ut på samma sätt som en körskola gör och exakt enligt reglerna. Hos en trafikskola kommer du att bli bättre förberedd inför själva uppkörningen och därav blandar många privatkörning med några få körlektioner hos trafikskolan för att få kläm på det sista.

Körskola

I en körskola kommer du att bli upplärd exakt enligt reglerna och har därför en större chans att klara av uppkörningen. Detta kan naturligtvis variera, men många saker tyder på att lektioner på en körskola är mer korrekta, vilket inte är så svårt att förstå. Här får du ett upplägg och en plan på hur dina körlektioner kommer att se ut och tillsammans med din lärare påbörjar ni vägen mot körkortet. Det som är negativt med att enbart köra på en körskola är priserna och att det kanske inte alltid finns tid att köra då du känner för det. Kostnaderna kan variera väldigt kraftigt, men ett vanligt pris att räkna med är 3000 kronor för fem lektioner. Om man tänker att man kanske som minst behöver 25-30 lektioner så kommer priset alltså att bli rätt kraftigt. Utöver kostnaderna för körlektionerna så ska man även ha råd för riskettan, risktvåan, uppkörningen och teoriprovet.

bard