Ta körkort

Vägen till körkort

När du väl har bestämt dig för att ta körkort kan en hel del blandade känslor uppstå. Man är spänd över att äntligen få börja övningsköra, men kanske finns det även en nervositet över hur man ska kunna hantera trafiken och alla de trafikregler som finns. Vägen till körkort kan se olika ut och alla har olika förutsättningar. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla kan lyckas, men man behöver olika typer av utbildning och olika antal körlektioner. Vissa klarar körkortet efter bara några få körlektioner, medan andra kan behöva köra längre för att känna sig säkra. Med rätt hjälp och vägledning blir det naturligtvis lättare.

Kom igång och kör!

Vill du börja övningsköra behöver du först se till att skaffa dig ett körkortstillstånd. För att tillståndet ska bli beviljat måste du ha åldern inne och du måste även se till att fylla i information gällande din hälsa och skicka in ett intyg efter en synundersökning. När körkortstillståndet har skickats hem till dig kan du anmäla dig till en körskola.

Vill du köra privat med en förälder, partner eller vän så måste ni tillsammans ha genomgått en handledarutbildning. Många körskolor håller i dessa utbildningar och de pågår under cirka 3 timmar vid ett enstaka tillfälle. Det är viktigt att både du och handläggaren går utbildningen tillsammans för att du ska kunna få så bra förutsättningar som möjligt. Att blanda privatkörning med körning på trafikskola ökar dina chanser att få körkortet snabbare. Körlektioner på körskolor är oftast dyra och det är inte alla som har råd att ta alla lektioner just där. Privatkörning kostar inget mer än bensinen och avgiften för handledarutbildningen.

Obligatoriska utbildningar

Oavsett om du kör privat eller på körskola så kommer du att behöva genomgå två obligatoriska utbildningar kallade riskettan och risktvåan. I riskettan talar man om alkohol och drogers inverkan på körningen och även hur stress eller trötthet kan leda till fara. Risktvåan heter det som förr kallades för halkbana. Här ska du lära dig och känna på hur det känns när bilen glider, slirar eller helt enkelt förlorar väggreppet. Båda utbildningarna måste utföras för att du ska kunna göra din uppkörning. Du väljer själv när du vill gå dessa utbildningar. Riskettan är något som man kan börja med rätt tidigt in i övningskörningen, medan risktvåan kan vara bra att vänta lite med till man har lärt sig att manövrera bilen.

Uppkörning

Det finns två delar av uppkörningen som man måste klara av för att kunna få sitt körkort i handen. Du måste ha klarat av teoriprovet med goda resultat och du måste ha klarat av att köra upp och visa att du kan hantera bilen i trafiken. När du bokar teori så bokar du alltid in uppkörning på samma gång. Oavsett om du klarar av teorin eller inte så ska uppkörningen slutföras. Klarar du uppkörningen har du sedan två månader på dig att slutföra även teoriprovet.

bard