Köpa motorcykel/bil

Begagnad eller ny?

Är det dags för dig att köpa en ny motorcykel eller är det möjligtvis en bil som du är ute efter? En mycket vanlig fundering som kan uppstå är om man ska köpa en ny eller om man ska titta runt bland tidningar, annonser och hitta en begagnad i bra skick. Det finns många fördelar med båda alternativen, men även en del nackdelar och fällor som man kan behöva se upp för. Det kan t.ex. handla om att försäljaren inte är ärlig med eventuella fel vid köp av en begagnad motorcykel eller bil. I denna text kommer du att få läsa om alla de fördelar som finns med båda alternativen.

Fördelar med att köpa nytt

Om du väljer att köpa en ny bil eller motorcykel kommer du inte bara att få tillgång till fräsch och modern teknik, utan du får även en garanti som håller i minst två år. Garantin är en av de vanligaste orsaker till varför man väljer att köpa helt nytt, men även säkerheten ligger till grund för detta. Tekniken går framåt i rasande fart och bilar och motorcyklar förses med allt från autobromsar, nya säkerhetssystem eller t.ex. varnare för döda-vinkeln. Nya bilar har i många fall ett mycket mindre utsläpp av koldioxid och släpper även mindre mängder med emissioner som kan orsaka skada. Detta i sin tur leder till att du får ett fordon som har lägre bränsleförbrukning.

En av de främsta anledningar till att köpa en ny bil eller motorcykel är att man kan få den utrustad precis som man vill. Du kan välja färg och utrustning som passar dig och även lägga in funktioner som rattvärmare eller liknande.

Fördelar med att köpa begagnat

Att köpa en ny bil eller motorcykel är oftast väldigt dyrt och därför är det inte ovanligt att man hellre väljer att köpa begagnat. Ett vanligt missförstånd är att begagnade bilar eller motorcyklar inte kommer med någon typ av skydd, men så är inte fallet. Det finns försäljare eller bilhandlare som ger en garanti även här och som plus i kanten får du ett mycket mer behagligt pris. Det finns mängder med olika annonssidor och forum som man kan vända sig till om man är på jakt efter en motorcykel eller en bil. Vissa annonser kommer från privatpersoner och andra från företag och handlare. Vill du köpa begagnat är det viktigt att du kontrollerar fordonet ordentligt innan du bestämmer dig och se även till att kontrollera så att fordonet inte är stulet. Du ska se till så att du får mer allt från instruktionsbok till information om besiktningar som gjorts.

Ett bra alternativ om man vill köpa begagnat, speciellt när det kommer till bilar, är att köpa en som använts som tjänstebil. Fördelen med dessa är att de oftast inte är så gamla och inte rullat mer än 5000 mil. Köper du från en privatperson har du ingen aning om hur bilen har varit servad under åren, men med tjänstebilar har servicen vanligtvis varit korrekt och ordningsam.

bard