Köpa motorcykel/bil

Köpa motorcykel

Går du i tankarna om att köpa din första motorcykel eller har du kanske kört ett tag och är sugen på en ny? Det finns få saker som kan slå känslan av att susa fram på vägarna och känna vind mot kropp och själ. Innan man köper en motorcykel finns det däremot en del saker som kan vara bra att tänka på, t.ex. vad man ska använda motorcykeln till. Ska du ha den som hobby eller är det ett sätt för dig att ta dig fram och tillbaka från arbetet? Vem du är och ditt ändamål är avgörande för vilken typ av motorcykel som du bör välja vid ditt köp.

Frågor att ställa sig inför motorcykelköpet

1. Vad är planen för motorcykeln och vad ska du använda den till? Om du planerar att göra en lång resa på två hjul är det viktigt med rätt kåpor och antagligen även sidoväskor. Är du nybörjare och vill åka lite när det är soligt och finns kanske du vill ha en nättare eller mer sportig variant. Populationen växer allt mer runt “naked bikes”. En “naked bike” är en motorcykel som är lätt, smidig och har bra pris.

2. Du måste sätta upp en budget för hur mycket din motorcykel får kosta i inköp. Det vanligaste sättet att finansiera en motorcykel är genom att ansöka om ett lån. Väljer du att ansöka om ett lån måste du vara säker på att din ekonomi kan klara av den kostnaden varje månad. Glöm inte bort att det inte bara är inköpet som du måste tänka på, det kan finnas mycket mer kostnader än själva köpet, t.ex. den försäkring som du kommer behöva teckna.

3. Köpa begagnad eller ny?

Precis som med alla saker och du kan köpa finns det både nackdelar och fördelar med att köpa något begagnat. Om du väljer att köpa en helt ny motorcykel så kan du själv välja hur du vill att den ska se ut och vilken typ av utrustningen som den ska ha. När du köper begagnat så får du det du betalar för, varken mer eller mindre. Det finns däremot många fördelar med att köpa begagnat ändå, t.ex. att du kan få till ett riktigt bra pris och inte förlorar så mycket andrahandsvärde.

bard