Olika modeller

Vad är en laddhybridbil?

En laddhybridbil är en av biltyperna det ofta pratas om nuförtiden. Ofta omnämnda som ett mer miljövänligt alternativ till bilar som drivs av fossila bränslen.

Laddhybrider började massproduceras under slutet av 2000-talet och mot slutet av 2010-talet fanns det drygt 40 olika modeller på den internationella bilmarknaden.

Laddhybridbilar ska inte förväxlas med så kallade hybridbilar. Skillnaden mellan de två består främst i att batteriet är betydligt större i den tidigare varianten. Det gör att en laddhybridbil i mindre utsträckning måste förlita sig på drift av fossila bränslen, vilket förstås också gör dem mer miljövänliga.

Mitsubishi är den biltillverkare som tillverkat de populäraste modellerna av laddhybrider. Deras modell Mitsubishi Outlander P-HEV är världens bäst säljande laddhybridbil. Ett av skälen till att just Mitsubishis modeller blivit såpass populära är för att de ofta toppar oberoende tester av laddhybridbilar.

För att få några av miljöeffekterna den här biltypen ger krävs dock att man faktiskt laddar batterierna. Undersökningar har visat att många laddhybridbilar aldrig körs på el. Detta antas bero på att en stor del av exemplaren som körs är företagsbilar. I de fallen betalas bränslet ofta av arbetsgivaren, vilket gör att de som kör bilarna laddar dem mera sällan.

bard