Olika modeller

Chiptrim – Vad är det och hur funkar det?

Att vilja trimma sin bil är något som har blivit allt mer vanligt, men ordet “trimma” är ett begrepp som också är mycket brett. Det kan till exempelvis handla om förändringar som ger effekt på bilens motor, men det kan också handla om häftigare ljud eller snyggare inredning och styling. Även om det har blivit vanligt är det också minst lika vanligt med förvirringar kring trimning. Vad får man och vad får man inte göra? Kommer garantin på bilen fortfarande att gälla och behöver du utföra en ny besiktning? I denna text kommer vi att fokusera på vad som kallas för chiptrim och allt vad det innebär.

Vad är chiptrim?

Chiptrim är ett ord som används för att beskriva en optimering av bilens motor. Det mer korrekta namnet är således motoroptimering, vilket innebär att motorn förbättras och förändras för att uppfylla specifika ändamål. I de flesta fall handlar det om att man vill ha mer effekt och en bil som är “piggare”, t.ex. vid köp av ett begagnat fordon. Det kan till exempelvis handla om att man vill ändra tändtidpunkten, förbättra laddtrycket eller optimera bränsleförhållanden och bränsleeffektivitet.

Tittar man på hur den svenska dieseln ser ut är denna ofta mycket effektsvag. Det innebär att du inte får ut alla hästkrafter som tillverkaren sagt att du ska få. Detta, i sin tur, bidrar också till att förbrukningen blir mycket högre.

Hur går chiptrim till?

Kort och gott kan man säga att det finns två sätt att gå tillväga för att utföra chiptrim på sin bil. Motoroptimeringen går att utföra på egen hand, men det gäller att du har rätt produkter som lämpar sig för just din bilmodell och märke. Här kan du använda dig av effektmoduler, men du kan också byta ut mjukvaran i bilen. Det sistnämnda är fördelaktigt på så vis att du inte lurar fordonet, medan effektboxen kan kopplas ur vid behov. När effektboxen kopplas ut syns det inte på bilen att den är trimmad.

Nackdelar med chiptrim

Att trimma bilen kommer med många fördelar, men det finns också nackdelar att ta hänsyn till. Om du väljer att chiptrimma din bil på ett sådant sätt att hela mjukvaran förändras finns det risk för att försäkringen kommer att sluta gälla. Det är endast om de motoroptimerande åtgärder som tagits har utförts av en generalagent eller av återförsäljaren i fråga som försäkringen fortfarande kan användas. Är det där däremot så att du har valt att trimma den på egen hand kan andra regler gälla och maskinskadeförsäkringen kan gå förlorad.

Innan du väljer att trimma din bil med motoroptimering är det därför viktigt att du har koll på vilka nackdelar och risker det kan innebära för dig som bilägare.

bard