Olika modeller

Köpa begagnad bil – Tips

Att köpa sin bil begagnad är idag ett av de absolut vanligaste sätten att införskaffa sig en bil. Nya bilar kan kännas väldigt häftiga, men det har i de flesta fall riktigt höga priser. På andrahandsmarknaden kan du hitta mängder med riktigt bra och fina bilar som säljs för betydligt mindre och där du fortfarande kan få en bil som är snygg, hel och välfungerande.

Det är skillnad på att köpa begagnade bildelar och köpa en begagnad bil. Du kan till exempel hitta snygga begagnade däck hos både bilhandlare och privatpersoner, där du kan få med dig däcken hem utan problem. Ska du däremot köpa en komplett bil är det viktigt att du har kunskapen som krävs för att kontrollera om bilen är i gott skick. Detta är extra viktigt om du köper från en privatperson. Idag finns det seriösa och professionella bilhandlare som ger garantier.

Att tänka på

Låt oss säga att du nu har kommit i kontakt med en privatperson vars bil du är intresserad av att köpa. Här är det viktigt att du inte stressar fram köpet, utan att du faktiskt är noga med att kontrollera bil och ägare. Är du osäker bör du ha med dig en person som är kunnig och som du litar på. Fyra ögon är bättre än två.

Kontrollera säljare

Det första du ska göra är att kontrollera bilens registreringsnummer. Om säljaren inte har tagit med registreringsnumret i annonsen kan detta vara en varningsflagga, eftersom säljaren kanske inte vill att du ska kolla upp bilen. Ställ också ett flertal frågor till säljare, t.ex. varför bilen ska säljas, hur länge personen har haft den och vilken historik bilen har när det kommer till skador. Kontrollera även när sista servicen gjordes och att alla besiktningsdokument och servicebok finns tillgängliga. Kontrollera registreringsnummer och ägare kan du göra online.

Kontrollera bil

Nu är det dags att kontrollera bilen. Starta bilen och lyssna på hur motorn låter, säkerställ att det inte kommer någon rök från avgaserna och den ska absolut inte vara blå. Testa sedan alla funktioner som bilen har, t.ex. elhissarna, fläkt för kyla/värme, lås, stolvärme och dylikt. Dessa funktioner kontrolleras aldrig vid en besiktning, utan ansvaret ligger här på dig. Något som är viktigt att komma ihåg är att kontrollera belysningen på bilen och att karossen är hel och fräsch. Bucklor och rost kan leda till problem. Sist, men inte minst, behöver du säkerställa att däcken är i gott skick. Om mönsterdjupet är under 4 mm kommer du att behöva byta ut dessa, vilket medför en kostnad.

bard