Ta körkort

Ta motorcykelkörkort

Det finns tre olika typer av motorcykelkörkort som man kan ta och alla har olika behörigheter. Lätt motorcykel går under benämningen A1, en mellanstor motorcykel går under benämning A2 och en tung kallas enbart för A. Vilken typ av motorcykelbehörighet som du kan ta beror på din ålder. Vill du ta för lätt motorcykel behöver du endast vara 16 år gammal. Mellanstor motorcykel har en åldersgräns på 18 år och om du vill köra en tung motorcykel måste du ha uppnått en ålder av 24 år. Det finns däremot ett undantag. Om du har haft motorcykelkörkort (A2) under minst två år så kan du ta körkort för tung motorcykel när du redan är 20.

Planering krävs

Oavsett vilken typ av motorcykelkörkort som du vill ta behöver du planera din väg till körkortet innan du sätter dig bakom styret. Du behöver fundera på hur mycket pengar som ditt körkort kommer att kosta dig och om du ska övningsköra privat eller om du ska vända dig till en trafikskola som du tycker om. Det kan vara bra att vara ute i god tid om du planerar att använda dig av en körskola för hela eller delar av övningskörningen. Till skillnad från körkort för bil så kan det vara svårare att få till tider för motorcykel.

Precis som när du ska skaffa körkort för bil så måste du göra ett körprov för motorcykel. Se till att du tränar ordentligt på alla olika delar av körningen innan du bokar in. Några delar som är extra bra att fokusera på är bland annat att köra på låg fart och att du tränar på bromsprovet. Dessa delar är ingen idé att träna på om du befinner dig i trafiken, eftersom du då kan utgöra en fara eller sätter hinder för andra trafikanter. Välj istället en stor parkering eller annan tom yta som du kan använda dig av.

Körkortsteori

Det räcker inte med att du lär dig körkortsteori för bil om du vill ta körkort för motorcykel. Du måste träna en specifik teori som är anpassad efter MC, eftersom det kommer att komma ett flertal frågor som handlar enbart om körning med motorcykel. Det kommer även ett flertal trafikregler som kan skilja sig från bilkörning. Du behöver alltså se till att du klarar av de frågor som kommer att ställas dig om du vill ha ditt körkort.

bard