Köpa motorcykel/bil

Saker att tänka på när du köper bil

Allt fler människor väljer att köpa en bil, men att köpa bil är inte det lättaste. Marknaden är stor och det finns många olika möjligheter och funktioner att välja mellan. Här kan du läsa om flera viktiga saker som du behöver fundera på innan du köper bil.

1. Fundera över om du vill köpa en ny bil med garanti eller om du vill köpa en begagnad och få ner kostnaderna.

2. Ska din bil drivas med bensin eller med diesel? Bor du i en större stad är bensin att föredra och det bästa är om du väljer en hybrid. Diesel är bra på sitt sätt, men gamla bilar som drivs med diesel släpper ut höga halter med kväveoxider. Kväveoxider har en negativ effekt på människor och miljö.

3. Fundera över hur du tänker finansiera ditt köp. Det bästa är om du kan spara ihop pengarna själv, naturligtvis, men det vanligaste är att man väljer att ta ett lån och därmed avbetalar bilen. På senare tid har man kunnat läsa mycket i tidningar om leasing. Privatleasing är ett bra alternativ för den som inte vill lägga ut stora pengar eller fundera över om andrahandsvärdet kommer att påverka dig. När du använder dig av leasing är det dock viktigt att komma ihåg att du blir låst till avtal under cirka 3 år.

4. Vilken modell man väljer är mycket individuellt och beror på det egna intresset. Många bilägare lägger stor fokus på designen på bilen och vilket varumärke som den har, medan andra inte kan bry sig mindre. Ska du köpa bilen själv kan det vara bra att undvika små märken som inte är så kända, men om du ska privatleasa så är detta inget problem.

bard